
Träden skiftar färg, man börjar rota fram de där undanstoppade tjocka plaggen för att komma i stämning. Ute ligger en tät dimma och väl inne får man dra upp värmen, hösten är här. Det här är en guide för dig som vill ha det varmt där hemma och samtidigt vara skonsam mot miljön.
Sänk inomhustemperaturen
Dagens villor har ofta en inomhustemperatur som överstiger 23 grader. För att spara energi så brukar man räkna på 5 procent av kostnaden utav värme för varje grad som temperaturen sänks. Det har även visat sig att vi blir piggare vid lägre temperaturer21 grader är optimalt. Genom att sänka temperaturen med bara ett par grader kan du göra en skillnad för både din ekonomi och miljön – samtidigt som du blir piggare. En annan effektiv lösning på detta problem är att sänka inomhustemperaturen när du är bortrest under längre perioder. Du kan undvika att göra några skador på huset genom att hålla den lägsta rekommenderade temperaturen på 16 grader.
Tätning av fönster och dörrar
Undersök om det läcker in kyla mellan springorna vid fönster och dörrar. Detta går enkelt att lösa genom att införskaffa tätningslister för dörrar och fönster. Om detta nu inte skulle hjälpa eller om du misstänker att det är dina fönster som läcker ut värme så bör du kontakta en hantverkare. Hantverkaren kan ta en titt och se om du har behov av att byta ut dina fönster. Om man utför ett fönsterbyte kan man nämligen minska förlusten av energi med upp till 35 procent av husets värme, dessutom får man också en förbättrad isolering. Det finns mycket pengar och energi att spara genom att byta till energifönster, dock är detta en relativt kostsam process. Det är bra att se över är vad som gynnar dina totala ekonomi bäst och förhoppningsvis leder detta till en förbättrad boendemiljö.
Effektiv ventilation med värmeåtervinning
Om du har dålig ventilation i ditt hus så löper du en risk för att kondensen som bildas inte vädras ut. Kondensen bildas av en rad olika faktorer, som matos vid matlagning eller vid användning av dusch. Kondensen kan också uppstå om något av rummen kallare än de andra, vilket kommer skapa drag i huset, som i sin tur påverkar villans energibehov. Om man inte vädrar ur kondensen som uppstår löper man inte bara risk att öka energibehovet, men även att få mögel. Det du behöver göra är att se till att hålla dörrarna mellan rummen öppna och se över att ventilationen fungerar.
Använd vattenkokare
När du ska koka upp vatten så använd vattenkokare istället. Det är smart att använda vattenkokaren till annat än te och kaffe. Använd den även när du ska koka upp vatten till potatisen, äggen eller grönsaker. När vattnet kokat upp är det bara att fortsätta matlagningen på spisen. När man ser till en äldre spis så sparar man otroliga mängder energi då du värmer vattnet i en vattenkokare istället för att direkt på spisen. Om alla svenska hushåll kokade upp 2 liter vatten i vattenkokare varje dag, istället för att koka i en kastrull på spisen, då skulle vi spara hushållsel till motsvarande 50 000 villor. Dessutom ska du se till att anpassa kastrullens storlek till plattan. Det är värt att tänka på att buckliga och repiga kastruller drar mycket mer energi. Tänk på att använda kastruller och stekpannor med plana bottnar och som passar till plattans storlek.
Läs också: Spara el med Sveriges studenter