
EU kräver en energieffektivisering om minst 27 procent.
Klimattoppmötet i Bryssel innebar att flera åtgärder för att minska utsläpp som leder till klimatpåverkan. På ett antal punkter fick kompromisser göras, vilket bland annat ledde till att målet om 30 procent energieffektivsering minskades till 27 procent. Förhoppningsvis räcker besluten som togs i EU för att sätta press på andra storekonomier under det kommande klimatmötet i Paris under 2015.
Följande beslut togs under klimattoppmötet:
1. Målet är att mängden utsläpp av växthusgaser ska minska med 40 procent på EU-nivå. Denna minskning sker i jämförelse med utsläppsmängderna år 1990. Målen ska omvandlas till nationella ekvivalenter. Kommande reduceringar ska främst ske i de länder där det är ekonomiskt fördelaktigt. Stefan Löfven gör följande uttalande gällande de nya riktlinjerna:
– Det gynnar länder som redan har gjort stora reduktioner, bland annat Sverige.
Både Polen och Portugal satte ett ultimatum under förhandlingarna att klimatåtgärderna inte får innebära en risk för ländernas ekonomi. Beslutet leder därför till att bland annat Polen, vars energi till stor del kommer från kolkraft, inte kommer avkrävas att införa samma typ av åtgärder som flera andra länder.
2. Energieffektivisering på minst 27 procent leder till att beroendet av rysk gas ligger kvar. Man beräknar att varje effektiviseringsprocent över 25 minskar beroendet med 2,6 procent. Medlemsländerna får själva utvärdera och implementera de åtgärder som krävs för att målet ska uppnås. En utvärdering kommer att göras år 2020.
3. Minst 27 procent av all energi ska komma från förnyelsebara energikällor från 2030. Även här ska medlemsländerna själva lägga fram åtgärder som sammanlagt leder till det europeiska målet.
4. 10 procents sammankoppling av energimarknaden ligger kvar till och med 2020, varefter målet ligger på 15 procent fram till år 2030.
5. Energitryggheten inom de länder som är medlemmar i EU ska stärkas. Bland annat ska projekt som stärker Finland och de baltiska ländernas energitrygghet genomföras. Idag kommer i princip all gas som förburkas i dessa länder från Ryssland. Detta beroende vill nu EU minska genom ökad satsning på gasledningar inom unionen.
Läs också: Kan religionen omvända klimatet?