
Kan översvämmande vägar och hus under vatten bli en allt vanligare syn?
Mängden miljöfarliga utsläpp från oss människor har aldrig varit så stor som nu. Glaciärerna smälter sakta, havsnivån stiger och temperaturen ökar. Att vår moder jord påverkas av vår egen konsumtion är fastställt, men kan klimatförändringarna även leda att ledande industrisektorer tar stryk?
Det finns många som hävdar att ekonomisk tillväxt är det viktigaste mänskligheten står inför. Miljön har sedan länge placerats i andra andra hand. Genom att lyfta klimatförändringarnas påverkan på industrisektorerna som står för den ekonomiska tillväxten, borde fler företagsmagnater inse att klimatförändringar inte bara påverkar naturen själv.
Klimatförändringarna har lett till svåra komplikationer i form av översvämningar och stormar, liksom torka och en ökat risk för utrotning av redan idag fåtaliga djurarter. Naturen och jordens utveckling kommer i sin tur att påverka industrierna på fler än ett sätt. Här har du listan på de fem industrisektorer som kommer att drabbas hårt av klimatförändringarna.
Jordbruksindustrin
Den globala uppvärmningen leder till att många grödor växer snabbare. Högre temperatur leder också till en längre säsong i exempelvis Sverige. Problemet med detta är att många grödor så som olika sädesslag behöver en viss tid på sig för att mogna till skörden.
Konsekvensen av detta har bland annat märkts i Kalifornien, USA, där torkan kostat lantbrukarna motsvarande 12,6 miljarder kronor. Detta är pengar som gått till spillo pågrund av osålda grödor som annars skulle nått konsumentmarknaden. Med tanke på att 30 procent av världens befolkning lever av jordbruk leder klimatförändringarna till minskade intäkter för många människor världen över.
Förlusterna inom jordbruket kommer i sin tur att leda till ökade matpriser. En undersökning som gjorts visar att matpriserna skulle öka med 84 procent fram till 2050 om klimatförändringen fortsätter i samma takt som idag. Med en ökning av temperaturen kommer även pressen på jordbrukarna öka i en allt högre takt.
Dryckesbranschen
Haven stiger, men tillgången till färskt vatten minskar. Detta problem är särskilt stort i länder nära ekvatorn, där färskt dricksvatten måste prioriteras framför läskproduktion. För samtidigt som tillgången av dricksvatten minskar, så köper vi alltmer vatten och läskedrycker på flaska.
I juni förra året tvingades en fabrik i Indien att stänga sin produktion av Coca-Cola på grund av att de nyttjade alltför stora mängder grundvatten i sin produktion. Även produktionscykeln för de andra ingredienserna i läskedrycker så som sockerbetor kommer att förändras med klimatet.
Huruvida en minskad produktion inom dryckesbranschen är bra eller dåligt för planetens utveckling låter vi vara osagt, men hela branschen kommer att påverkas av ökade temperaturen och minskad tillgång på vatten.
Fiskeindustrin
Trots att haven stiger minskar fiskebeståndet successivt. Vissa typer av fiskar påverkas i högre grad av havens temperaturökning jämfört med andra. I Norden fiskas mycket lax, vilket är en fisk som trivs i kalla, strömma vatten. Med ökad försurning och högre vattentemperaturer kommer laxens bestånd att minska ytterligare.
Globalt kommer vattenområden där lax och forell trivs minska med upp till 17 procent fram till 2030. Försurningen gör det också svårare för skaldjur så som musslor och ostron att finna en miljö där de trivs och kan leva. Samtidigt finns det väldigt vaga regler kring fiskeindustrin och överfiske förekommer både i Atlanten så väl som i Norska Havet.
Försäkringsbranschen
Det blir allt vanligare med stormar och översvämningar på grund av de ökade klimatförändringarna. I somras var stora delar av Balkanhalvön under vatten med över 50 dödsfall som följd till skyfallen. Samtidigt drabbas stora delar av Sydsverige och Svealand av översvämningar under sommaren.
De senaste 10 åren har Sverige fått erfara ett flertal svåra stormar. Den värsta var Gudrun 2005 som kostade försäkringsbranschen nära 4 miljarder svenska kronor. Under hösten 2013 rapporterades skador till följd av stormar för 1 miljard.
En rapport visar att försäkringskostnaderna till följd av klimatförändringen sammanlagt uppgår till motsvarande 860 miljarder kronor under de senaste året.
Fossil energiproduktion
Ett fåtal nationer står för en stor del av fossil energiproduktion, vilken i takt med ökat miljömedvetenhet kommer att minska. Medan många länder går mot en förnybar energiproduktion, finns det moderna länder som fortfarande är ekonomiskt beroende av fossila bränslen. Ryssland och USA är exempel på stornationer som producerar enorma mängder olja och gas.
I Rysslands fall stor energiproduktionen för en stor del av landets export. På klimatkonferensen i EU diskuterades en framtid där Östeuropa måste minska sitt gasberoende från Ryssland. Detta skulle innebära en grönare framtid för miljön, men samtidigt kan det med största sannolikhet påverka de ryska finanserna.
USA har inte lika stor andel export av fossila bränslen, men majoriteten av amerikanska hem värms med naturgas och olja. Genom hela USA går gasledningar och att avveckla denna energiförsörjning skulle kosta landet multum i förlorade intäkter, omställning av energiproduktionen samt en ökad kostnad för amerikanska hem.
Läs också: De 5 värsta matvarorna för planeten