Vintern närmar sig och kylan blir allt påtagligare både ute och inne. Med tanke på detta är det därför dags att se över vilka smarta val som du kan göra för att få ett varmare hem. Givetvis spelar typ av värmekälla stor roll för hur effektiv uppvärmningen av din bostad är, men även isolering och beteende kan spara dig både pengar och energi under de nästkommande månaderna.
60% av hushållens energiförbrukning går till uppvärmning
Valet av värmekälla påverkar årskostnaden för uppvärmning av din bostad. Beroende på husets storlek och var i landet du bor skiljer det sig vilken typ av värmekälla som är ekonomiskt optimalt. Idag har ungefär 50 procent av de svenska hushållen en värmepump installerad. Nedan kan du se vilka andra typer av värmekällor som är vanligt förekommande i svenska hem.
En anledning till att värmepumpar är väldigt populära i svenska hushåll beror delvis på att de genererar omkring tre gånger den energi som förbrukas. Eftersom el är förhållandevis billigt i Sverige, i jämförelse med exempelvis Danmark, är eldrivna värmekällor ekonomiskt fördelaktiga i många regioner. Vad gäller en eldriven värmekällas miljöpåverkan, så påverkas denna i hög grad av vilken typ av elavtal du väljer. Genom att välja el från förnybara energikällor kan miljöpåverkan hållas minimal vad gäller koldioxidutsläpp och svaveldioxid.
Den bästa värmekällan för ditt hem
Det finns många faktorer som påverkar vilken typ av värmekälla som är bäst för ditt hem. Förenklat så kan man säga att boendearean, antalet personer i huset, isolering samt rådande marknadspriser påverkar vad som passar ditt boende bäst.
Boendeytan påverkar hur kraftfull värmekälla som behövs i hushållet. Ett större hushåll har vanligen en högre energiförbrukning än ett mindre hushåll. Typen av distributionssystem, om det är luftburet eller vattenburet, påverkar också hur effektiv uppvärmningen blir. Likaså blir uppvärmningen mer effektiv per förbrukad energienhet om ni har golvvärme, jämfört med radiatorer. Det beror främst på att golvvärme har en lägre framledningstemperatur på omkring 35°C, medan radiatorer ofta har en framledningstemperatur på mellan 45 och 55°C.
Antal personer i hushållet påverkar främst energiförbrukningen. Två vuxna personer förbrukar givetvis mindre värme och varmvatten jämfört med en familj med tre barn. Vanor såsom dusch, temperatur inomhus och användning av diskmaskin eller tvättmaskin kan göra stor skillnad för den årliga förbrukningen. Visste du till exempel att om du duschar 15 minuter varje dag, och minskar tiden till 5 minuter varje dag, så kan du spara 3600 liter varmvatten varje år.
Varmvattenförbrukning är något som man kan se en markant ökning av relaterat till antal personer i hushållet. Därför kan en stor familj behöva en extern varmvattenberedare och står ni inför valet mellan bergvärme och en luft-vattenvärmepump, är den förstnämnda eventuellt lämpligare. Anledningen är främst att luft-vattenvärmepumpen inte har samma kapacitet att producera och hålla temperaturen på varmvattnet som en bergvärmepump har.
Isolering avgör hur mycket av den tillförda värmen som läcker ut genom husets klimatskal. Genom att säkerställa att huset är tätt, kan du spara stora mängder energi som annars skulle gå till spillo. Bor du i ett hus med självdrag, så är värmeläckaget en viktig del av ventilationen. Det krävs en viss luftomsättning i bostaden för en god kvalitet på inomhusluften. Har ditt hus ett mekaniskt ventilationssystem är ett tätt klimatskal att föredra. Frisk luft kommer in genom ventilationskanaler som finns monterade i väggar eller vindlager.
Marknadspriser på olika energikällor varierar beroende på var du bor. I skogstäta områden kan ved eller pellets vara ekonomiskt, medan det är dyrt i storstäderna. Priset på fjärrvärme varierar också stort beroende på stad och dessutom krävs det ledningar för att det ska vara en valmöjlighet. Bergvärme fungerar bra i stora delar av Sverige, men längs kusten är berggrunden sällan optimal för borrhål. Du måste alltså se över vad olika uppvärmningsalternativ kan kosta dig innan du vet vilken som är den bästa värmekällan för ditt hushåll.
Om du betänker boendearealen, antalet familjmedlemmar, husets täthet och regionala marknadspriser så har du goda möjligheter för att göra ett smart val. Likaså kan ni se över era vanor för att minska den primära energiförbrukningen. I kombination med en energieffektiv värmekälla finns både pengar och miljöfarliga utsläpp att spara.
Läs också: De värsta koldioxidbovarna ger sig till känna – USA och Kina ingår avtal för en hållbar utveckling