Bergvärme och andra förnybara energikällor som solpaneler används inte endast för privata villor, utan även större hus som höghus och radhus går sakta men säkert mot användningen av förnybara källor och självförsörjande uppvärmning.
Hållbar energi blir ett allt hetare ämne i takt med att samhället blir mera medvetet om den miljöförstöring som orsakas av bl.a. koldioxidutsläpp inom dagens energiproduktion. Speciellt i Sverige och övriga Europa är många av oss oroliga för miljön och anser att energiproduktionen borde skiftas mot förnybara källor.
Som tur börjar många byggnadsföretag och forskningsinstitut agera för en hållbarare framtid genom att installera grön energi i sin nybyggen. Till exempel byggnadsfirman JSB satsar på hållbarhet i sina 140 nya bostäder i Tyresö, Stockholm som ska stå klara 2018 genom att förse bostäderna med bergvärme.
305 energismarta studentbostäder på KTH Campus
Vid Kungliga Tekniska Högskolan har också nyligen invigts 305 energismarta studentbostäder på KTH Campus. Det nya kvarteret, döpt “Forskningen” ska husera både studenter och ett nytt innovationslabb, där forskare kan utföra tester och forska i en aktiv boendemiljö. Husen i kvarteret Forskningen är självförsörjande genom bergvärme och solceller.
I Sigtuna byggs en hel stadsdel som till stor del ska försörja sig själv. Sigtuna stadsängar, som stadsdelen heter, ska få 40% av all uppvärmning och varmvatten från värmepumpar och 40% från solfångare. Stadsdelen ska ha en solcellspark på hela 1000 kvadratmeter.
Men det är inte endast nybyggen som kan installera bergvärme och solceller utan även existerande höghus eller andra byggnader kan byta energikälla, vilket också blir vanligare i dagens läge. För tillfället drivs många byggnader på olja, el eller fjärrvärme. Men från speciellt olja och el byter allt fler till bergvärme som är ett miljövänligt och energieffektivt system för uppvärmning i det svenska klimatet.
Flera innovationer inom hållbar energiproduktion i Sverige
Vi kan se innovationer på fler håll i Sverige och gröna energikällor ser ut att ha en ljus framtid.
Till exempel forskningsinstitutet RISE (Research Institutes of Sweden) jobbar för en framtid med förnybar energi och speciellt användningen av geoenergi som de diskuterar i sin strategiska innovationsagenda för geoenergi. Enligt RISE kan geoenergi används till en mängd olika syften utöver uppvärmning av byggnader såsom t.ex. matproduktion, folkhälsa och halk- samt isfri infrastruktur.
På kommunal nivå ordnar Energikontor Sydost, länsstyrelsen i Blekinge och Sölvesborgs kommun ett utbildningstillfälle för hur hus kan producera sin egen energi med bl.a. Solel. Målet är att upplysa människor för att främja användningen av gröna självförsörjande energikällor.
Som sagt så ser framtiden ljus ut ur en grön synvinkel när det kommer till uppvärmning och energiproduktion. Fallen listade ovan är praktexempel på att företag, forskare och samhället tar en aktiv ställning till att jobba för en grönare framtid. Med detta aktiva ställningstagande ser det ut som att förnybar energi kommer att få en allt större roll för uppvärmning i Sverige, vilket är ett stort steg mot en grönare framtid.